
Zilver bengalen komen al een aantal jaren voor in Amerika maar het is pas sinds kort dat sommige fokkers zich toespitsen op het fokken van topkwaliteit zilverbengalen. De zilver bengaal wint meer en meer aan populariteit. In Nederland is de zilver bengaal (nog) niet erkent. Bij TICA echter wel. Daarom worden al onze kittens geboren uit een zilver ouder geregistreerd bij TICA met als catterynaam: Spotselotica . Dit doen we om onze zilver en brown lijn gescheiden te houden.
De zilverkleur is afkomstig van het inhibitor gen wat het pigment uit de vacht haalt bij gekleurde katten.Het is dus eigenlijk geen echte kleur. Er zijn slechts twee pigmenten (melanines) die de kleur bij een kat bepalen. Het zwarte eumelanine en het geelachtige pheomelanine. Het dominante inhibitor gen remt de vorming van pigmenten met name het pheomelanine in elke afzonderlijke haar.Bijgevolg ontbreekt bij een kat die het I gen draagt de geelachtige rode of bruine kleur.
Het is dus ook mogelijk om zilver sneeuw bengalen te fokken.Zilver is dominant dus om zilver kittens te krijgen moet 1 of beide ouders zilver zijn.Het is ook mogelijk dat er uit twee zilver ouders toch bruine kittens geboren worden als beide niet homozygoot zijn voor zilver.Als het (I) gen aanwezig is wordt het kitten altijd zilver.
Hier volgt een beknopte uitleg: Een zilver kan homozygoot (ll) of heterozygoot (li) zijn De heterozygote zilver echter draagt ook het non-inhibitor gen (i). Wanneer beide ouders homozygoot zijn zijn alle kittens zilver en homozygoot voor zilver (ll) Twee heterozygote ouders kunnen echter ook bruine kittens krijgen. Bijvoorbeeld: 25 % bruin(ii) 25% homozygote zilver (ll)50 % zilver(li)Van een homozygote zilver gekruist met een heterozygote zilver Komen bijvoorbeeld altijd 50 % homozygote zilver kittens(ll) en 50 % heterozygote zilver kittens(li) Wanneer het inhibitor gen niet goed werkt zullen sommige kittens tarnisch vertonen. Wat zoveel betekend dat het bruin door het zilver schemert. Meestal zie je dit op de neus of poten (voetjes). De mooiste zilver bengalen krijg je door zilver /zilver te kruisen. Wanneer er een brown/zilver combinatie gebruikt wordt is het raadzaam om een brown met een lichte achtergrond te gebruiken en zo min mogelijk rufisme zodat de kans op tarnisch bij de zilver kittens zo klein mogelijk gehouden wordt.
Een bruine bengaal uit zilver ouders kan nooit drager van het inhibitor gen zijn!
De Blacksmoke
Dit is de melanistic vorm van zilver. Melanistic komt voor bij wilde en gedomesticeerde katten. Een goed voorbeeld daarvan is de zwarte panter/luipaard welke gewoon de melanistic vorm is van de panter/luipaard. Bij de juiste lichtval is het onderliggende patroon zichtbaar. Het zogenaamde ghostmarking.
Melanistic wordt veroorzaakt door het agouti gen (solid gene). Het houd in dan patroon en achtergrond dezelfde kleur hebben. Als beide alellen van het Agouti recessief zijn a/a dan is de kat "effen"zwart. Effen tussen aanhalingstekens want interessant is dat je ook al hebben achtergrond en patroon dezelfde kleur je bij de juiste lichtval toch de ghostmarking ziet.
Kan een zilver dan ook melanistic zijn ? Ja...maar onthoud dat het inhibitor gen wat een bengaal een zilver maakt een ander gen is dan het agouti gen . Een melanistic bengaal die ook zilver is noemen we een blacksmoke.
|
|

Een blacksmoke is een zilver met een "rooklaagje" :) het patroon is in tegenstelling tot bij de melanistic nog wel zichtbaar en de ondervacht is zilverwit. Als je tegen de haren van een blackmoke instrijkt zie je die zilverwitte ondervacht. Een blackmoke bengaal in beweging is fascinerend om naar te kijken. Bij bepaalde wendingen van het lichaam wordt nu en dan die ondervacht gedeeltelijk zichtbaar . Een kat waarop je nooit uitgekeken raakt.
De blacksmoke is GEEN silver charcoal. Een smoke heeft het "rooklaagje" over zijn hele lichaam inclusief het gezicht. De silvercharcoal heeft een wit masker en lichte ringen om zijn ogen en een zwarte cape...