Een klein stukje "bengalen geschiedenis”

t Begon allemaal toen Jean Sugden in een plaatselijke dierenwinkel in Arizona een vrouwtjes Aziatische Luipaardkat kocht.|Ze noemde haar Malysia.
In 1963 zette ze als gezelschap een gewone zwarte HTK kater bij Malysia.
Ze had niet eens in de gaten dat Malysia drachtig was en was blij verrast met de geboorte van een spotted kitten een poesje. Ze noemde haar ; Kin Kin.. Kin Kin werd terug gekruist met haar vader en kreeg kittens.
Helaas werdt Jean Sugden in die periode weduwe en was niet meer in de gelegenheid om Malysia te onderhouden en deze werd dan ook naar de dierentuin in San Diego gegeven.
Malysia's nakomelingen stierven uiteindelijk ook en zo kwam er een einde aan t eerste bengal cat project.

Echter Jean's droom om een huiskat te produceren met t spotted uiterlijk van een wilde kat bleef onveranderd.

In 1980 inmiddels opnieuw getrouwd hoorde Jean Mill van een geneticus Dr.Willard Centerwall aan de universiteit van California die in zijn onderzoek gebruik maakte van eerste generatie Aziatische Luipaard kat hybrides. Jean kreeg van hem een aantal van deze
zogenaamde F 1 (Foundation First).

Twee vrouwelijke hybrides "Pennybank”en "Praline” o.a.zijn terug te vinden in veel hedendaagse stambomen als je maar ver genoeg terug gaat stammen nagenoeg alle bengalen uiteindelijk af van 2 Aziatische Luipaardkatten de zogenaamde "Centerwalls”

Afbeelding invoegen

In 1982 bezocht Jean tijdens een vakantie in India de Delhi Zoo. Daar nam de curator haar mee naar een verblijf waar onder een zieke neushoorn een prachtige verwilderde huiskat zat met een gevlekte vacht. Daar was haar antwoord op de vraag/zoektocht met wie ze haar Hybride poezen moest kruizen.
Millwood Tory of Delhi zoals Jean deze kater noemde had prachtige smaragd groene ogen, kleine donkerbruine spots mooi verdeeld over een unieke warm goud oranje vacht welke een glinstering vertoonde die ze nog nooit eerder op een huiskat waar dan ook had gezien.
Tory's unieke glinsterende vacht is wat we nu glitter noemen bij onze huidige bengaal. Een unieke eigenschap die bij geen enkel ander kattenras voor komt.

Afbeelding invoegen
Tory links op foto
Afbeelding invoegen

In de jaren daarna bleef Jean meer mooie hybride bengalen fokken toen ze in 1987 de F 3 poes Silk'n Cinders haar verraste met de geboorte van een heel bijzonder kitten.
Dit kitten een poesje had een spectaculair patroon van wervelend marmer wat haar t meest deed denken aan gesmolten caramel. Ze was een groot succes en zo kwam het dat de marbleds opgenomen werden in t register van de bengaal.

Het spectaculaire marbled patroon was te danken aan een recessief gen uit t klassieke tabby patroon van eerdere kruizingen met Aziatische Luipaardkatten en gedomestiseerde katten.
Toen de marbleds met de spotted bengalen werden gekruist zorgden ze voor een mooier horizontaal verloop van de rozetten.
In 1989 werd de Aziatische Luipaardkat Kabuki toegevoegd aan het fokprogramma en hij produceerde vele schitterende dochters.

Afbeelding invoegen
Kabuki

Veel van de huidige bloedlijnen zijn terug te leiden naar Kabuki.
Een andere vroege beroemde ALC lijn is die van Baghara/Sergura Khan ook wel bekend als : de Kent lijn.
Steeds meer fokkers werden geinspireerd door deze unieke wild uitziende bengaalse katten en in de loop der jaren werden er nieuwe Aziatische Luipaardkatten toegevoegd aan fokprogramma's zoals : Taro of Bundas.

Afbeelding invoegen
Taro of Bundas
In de vroege jaren maakten vele zich zorgen over t temperament van de Bengaalse kat vanwege zijn wilde erfgoed. Daarom worden Bengalen selectief gefokt op vriendelijke karakters en mild temperament terwijl ze de intelligentie het uiterlijk en de unieke gedragskenmerken van hun wilde voorouder behouden.