Hoe kies je een goede fokker/cattery?


Je wil graag een kitten adopteren. Je kiest een ras en vervolgens ga je op zoek naar een goeie fokker/cattery. Maar... hoe weet je wie een goeie fokker is?

Er bestaat geen lijst van ‘goeie fokkers’, dus dat is voor een leek niet altijd evident. Daarom deze tips.

Uiteraard wil je geen kitten adopteren van een broodfokker. Een broodfokker is iemand (soms een persoon, soms een echt bedrijf) die katten fokt en/of verhandeld voor de winst. Een analyse zou een artikel op zich betekenen, maar samengevat zijn dit de belangrijkste redenen om daar geen kitten te adopteren:

* Hygiëne en huisvesting laten vaak te wensen over

* Er wordt losjes omgegaan met stambomen, waardoor ze er vaak niet zijn of niet correct zijn. Daardoor is raszuiverheid ook niet altijd wat je zou verwachten

* Er wordt weinig tot geen aandacht besteed aan socialisatie

* Er wordt weinig tot geen aandacht aan genetische gezondheid (overfok en inteelt), genetische problemen komen zo in een ras en worden daardoor ook in stand gehouden.

* Geen of onvoldoende medische begeleiding van moeder en kittens

* Ouderdieren zijn niet getest op erfelijke aandoeningen (vraag altijd inzage in testuitslagen van ouderdieren)

De lijst kan nog verder gaan, maar ik denk dat u ondertussen begrijpt wat bedoeld wordt met broodfokkers. Bedenk ook dat broodfokkers merken dat steeds meer mensen bewuster een fokker gaan kiezen, waardoor ze steeds vaker verbergen een broodfokker te zijn en zich voordoen als kleine fokkers/catteries.
Maar geen nood, als je dit artikel verder leest hoe je een goeie cattery kiest, dan filter je hen er snel uit hoor!

Het kanaal via welke je bij een fokker/cattery terecht komt is niet belangrijk, wees alleen voorzichtig met kittens aangeboden via zoekertjes sites (2dehands,marktplaats), omdat dit vaak broodfokkers zijn. Begin tijdig met je zoektocht.
Verwacht dus niet dat als je vandaag besluit een raskitten te adopteren dat je morgen een kitten hebt. Om een ras te kiezen deed je sowieso al wat vooronderzoek, dus hou die kennis over dat ras dan ook in gedachte.
Je vind een cattery op internet, via een kattenshow, via vrienden, via een rasvereniging, kattenvereniging of via een andere referentie. Neem contact op met fokkers die je op’t eerste zicht aanspreken en maak een afspraak deze te bezoeken.

Waar let je op?

Een fokker is trots op zijn ras. Hij zal je er spontaan veel over vertellen. Alle leuke karaktereigenschappen, maar ook wat hun noden zijn, hun energielevel,... Dus hij zal ook jou veel vertellen over wat je mag verwachten en waar je op moet letten. En wat ze allemaal nodig hebben als verzorging.

Een fokker is trots op zijn katten. Dus er wordt volop verteld over zijn poezen en katers, hun karakters, hun uiterlijke kenmerken, hun fratsen en speciale kantjes.
Een fokker is trots op zijn kittens. Heeft hij nu kittens, dan zullen ongetwijfeld alle karaktertjes besproken worden en natuurlijk ook dat van de ouders. Vaak zal ook het verhaal volgen van hoe de zwangerschap en bevalling verlopen is.
Zijn er nu geen kittens, dan komen er zeker verhalen over vorige nesten en geplande nesten.

Ook over waarom de combinatie van die specifieke ouders werd gedaan. Bv om een bepaalde karaktertrek door te zetten, om bepaalde uiterlijke kenmerken te verbeteren,... Maar niets en niemand is perfect in deze wereld... In vele rassen zijn er risico’s op genetische problemen.
Nee, een raskat is niet minder sterk dan een huis-tuin-enkeukenkat, maar door de beperktere genenpool is het risico op genetische problemen altijd groter. Een goeie fokker is daar erg mee begaan en zal op eenvoudige vraag ook volop vertellen over wat hij allemaal doet die problemen te vermijden, die uit het ras te krijgen of uit het ras te houden.

Beweert de fokker nog noooooit een probleem te hebben gehad... be ware...! Dat kan nooit kloppen.
Socialisatie is erg belangrijk . De fokker speelt daar een zeer belangrijke rol in. Informeer dus ook naar die socialisatie. Hoe pakt hij dat aan, waarmee komen de kittens allemaal in contact en met welke regelmaat,...
Maak ook kennis met de katten des huizes, en ervaar hoe sociaal zij zijn naar bezoekers toe. Knuffel en speel met ze.
Wees alert voor kooien. Katten die in kooien leven zijn meestal niet goed gesocialiseerd.
Kies voor een kattengemeenschap die in huis leeft. Note: soms is het voor een fokker onvermijdelijk een dekkater wel in een grote buitenren te houden (vanwege sproeien), maar daar is hij niet geboren... dus ook die moet sociaal te zijn als je hem bezoekt en de ren moet ruim zijn, lucht en licht en veel speelmogelijkheden.
Vaak krijgen ze gezelschap van bv een oudere poes of kater zodat ze niet afgezonderd leven.


Uiteraard leven alle katten in een schone, goed onderhouden omgeving met veel speel- en schuilplaatsen, krabpalen en hoge ligplaatsen.
Een aparte ruimte als geboortekamer is prima, maar bespreek (mbt socialisatie) hoe lang de kittens daar afgezonderd blijven. Kittens die weken afgezonderd blijven missen namelijk een belangrijk deel van hun socialisatie.
Word je zelf ondervraagd? Had u al eerder katten, waarom wil u een kat, waarom kies je voor dit ras, hoe gaat ze leven, hebt u voldoende plaats in huis, welke voorzieningen heb je, zijn er andere dieren, hoe ga je het nieuwe katje introduceren, ... Super!
Een goeie fokker wil natuurlijk ook het beste voor zijn kittens, en zal je dus onderwerpen aan een selectie/vragenvuur.
Het is dus een belangrijke eigenschap van een begane fokker.
Ook moet de fokker de testen kunnen tonen van allebei de ouderdieren (ook als de poes gedekt is door een kater van een andere cattery, dan ook van de kater).
Dat betreft voor de bengaal een recente HCM test (dmv echo), een PKD test (dmv echo, deze wordt eenmalig gedaan als de kat een jaar oud is), Pk-def test en Pra-b test (DNA) Stel dat er toevallig beschikbare kittens zijn, dan zullen veel fokkers je niet meteen naar huis laten gaan met een kitten. Ook dat is een goed teken. Ze willen impuls aankopen vermijden.

 
Er zal altijd een contract horen bij een raskatje. Lees dat goed door. Het moet een evenwicht zijn tussen wat de fokker garandeert en wat er van jou verwacht wordt. Het is een vrije markt, dus een algemene richtlijn wb prijs van een raskat kan niet gegeven wordt. Het is rasafhankelijk en de vrijheid van de fokker. Het is uw keuze die prijs te aanvaarden of niet. Wat zeker invloed zal hebben is of je de kat zelf wil gebruiken als fokpoes of dekkater. Vermits je toch onderzoek doet naar ras en fokker, zal je wel wat prijzen te horen krijgen.
Algemeen wil ik alleen waarschuwen voor prijzen die ver boven of ver onder dat gemiddelde liggen. Ver boven wil vaak zeggen dat er prijzen gevraagd worden gebaseerd op eventuele titels die de ouders behaald hebben op shows. Mijn persoonlijke mening daarover is dat mooie ouders niet altijd mooie kinderen hebben en dat behaalde titels ook afhankelijk zijn van het aantal katten die in die categorie de competitie waren... dus... mijns inziens niet altijd objectief.
Een hoge prijs is dus geen factor die iets zegt over de socialisatie of andere factoren die je meeneemt in de beoordeling van het kitten zelf. Wees vooral op je hoede van een te lage prijs.
Is die toevallig enkel gelinkt aan dat kitten, dat bv een foutje heeft (er zijn veel onschuldige foutjes zoals bv een hapje uit het oor,... die het welzijn van het kitten absoluut niet beïnvloeden) dan is dat geen probleem.
Maar een te lage prijs moet je ook altijd extra alert maken op een mogelijke broodfokker.
Door hun kwantiteit en lage kwaliteit kunnen ze hun prijzen lager houden en dat is nu net waarom veel mensen zonder nadenken toch bij een broodfokker kopen.

Fokkers volgen hun kittens ook. Contact houden om te weten hoe het gaat met het katje, foto’s ontvangen van de kittens in hun nieuwe thuis is ook altijd erg fijn. Dit betekent ook dat ze beschikbaar blijven voor vragen omtrent je kitten zodra het bij jouw thuis is. Altijd leuk!
Nog even dit: Een kitten uit een zogeheten gelegenheidsnestje of van particulieren die voor de leuk een keer hun poes hebben laten dekken. Vaak wordt er dan gezegd: geen stamboom maar wel raszuivere kittens. Deze mensen bedoelen t wellicht niet kwaad maar hebben dus nul komma nul wetenschap van erfelijke aandoeningen/inteeld percentage's / lijnen etc...De prijzen weten ze vaak wel.
Tel 1 en 1 bij elkaar op en u heeft uw antwoord.

En verder... volg je gevoel! Wordt niet alleen verliefd op een kitten,nog belangrijker is dat je ook voor een fokker kiest waar je een goed gevoel bij hebt. Ook broodfokkers kunnen een mooie website bouwen met mooie foto's en mooie verhaaltjes. 

Afbeelding invoegen