Vaak verkeren mensen in de veronderstelling dat bengalen wilde en felle katten zijn vanwege  het feit dat ze nog een percentage wild bloed in zich hebben. Laat ik voorop stellen dat het tegenwoordig met de meeste bengalen wel mee valt met dat percentage wild bloed. Het is waar de bengaal stamt af van de Aziatische Luipaardcat (een kleine wilde katachtige). Maar wilde katten zijn van nature schuwe dieren die eerder weg zullen vluchten voor mensen i.p.v. ze aan te vallen.

 Afbeelding invoegen

Een bengaal echter is geen wilde kat . Het is een raskat welke selectief gefokt is uit  generatie’s katten die zorgvuldig uitgekozen zijn op karakter en uiterlijk.

De huidige bengaal mag niet agressiever of feller zijn dan andere kattenrassen.

De rapportage van moeilijkheden met het karakter en temperament van de bengaal stamt uit de periode dat het ras nog vrij nieuw was. Fokkers hebben inmiddels jarenlang hard gewerkt aan het karakter van de bengaal om te komen waar we nu zijn. Dat wordt er vaak niet bij vermeld.

Natuurlijk moet je altijd als je een kitten wilt kopen vragen om de ouders te kunnen zien om zo zelf te kunnen beoordelen of het karakter van de ouders goed is. Net zoals je dat bij het kopen van een kitten van een ander ras ook zou doen .

Als fokker van dit geweldige ras kan ik u verzekeren dat het met het karakter van de huidige bengaal absoluut goed zit !

Toch is hier een waarschuwing nodig : Doordat ze over zo’n enorme hoeveelheid energie beschikken en zo beweeglijk zijn kunnen ze u makkelijk per ongeluk een flinke haal of kras bezorgen . Bijvoorbeeld als ze zich vanaf uw schoot afzetten of op u springen of over uw heen willen springen terwijl u rustig uw krantje zit te lezen. Dit zal geen probleem zijn voor de gemiddelde kattenfreak maar wel als u iemand bent die niet van krabbels houd en  als dit bij een klein kind gebeurd is dat natuurlijk helemaal niet leuk.

 Afbeelding invoegen

Je kunt een bengaal echter heel goed trainen wat heel goed werkt hier is : Tegen ze "blazen” in de zin van TSSSK geluid maken gevolgt door een duidelijk STOP Of NEE. Het tsssk geluid is kattentaal en werkt tien keer beter dan alleen nee of stop zeggen. Elke tsssk moet gevolgd worden door een teken van affectie dus een aai. Zodat ze wel weten dat u ze ondanks dat u laat merken dat u de baas bent dat hij/zij nog wel lief is . Zo doet een moederpoes het ook . Zij kan haar kittens heel hard en duidelijk corrigeren maar direct daarna krijgen ze een wasbeurt. U doet daarbij de correctie geenzins teniet wat vaak gedacht wordt.

Een bengaal is een hele energieke, speelse  en intelligente kat met een lief en ondernemend karakter . Dat maakt ze zulke unieke huisdieren. Echter : Zo’n karakter moet wel bij je passen . Voor mensen die een rustig volgzaam kattenvriendje willen is een bengaal NIET geschikt.