Dit verhaal is geschreven om hopelijk de angst/paniek als het woord Giardia valt bij en fokkers en huisdiereigenaren weg te nemen.
Het belangrijkste is immers PREVENTIE! regelmatig ontwormen en naar de dierenarts met de kat/kitten als er sprake is van diaree die langer dan 3 dagen aanhoud.
LET OP: GIARDIA LOOPT MEN NIET ERGENS OP, GIARDIA DRAGEN WE ALLEMAAL IN ONZE DARMEN MET ONS MEE.

Ter geruststelling allereerst dit: Als een dier ernstige diarree heeft: ontlasting laten testen en afhankelijk van de ernst van de giardia behandelen volgens onderstaand plan:

 Panacur:           5-7 dagen Panacur         5-7 dagen Pauze      5-7 dagen Panacur,

                                      of:          5-7 dagen Metronidazol      5-7 dagen Pause       5-7 dagen  Metronidazol,

Door de meeste dierenartsen wordt  10 dagen metronidazol aanbevolen ..dan zou de Giardia uitgeroeid moeten zijn.
Metronidazol wordt soms verkocht onder de naam Flagyl . De werkzame stof en de dosering zijn hetzelfde.
Als Giardia het probleem is dan helpt Metro om de darmhuishouding weer normaal te laten functioneren. Daarbij is het niet nodig om van iedere kat in het huishouden de ontlasting te laten testen. Belangrijk is dat ieder dier met diarree  of papperige ontlasting heeft behandeld wordt.
En als het sowieso weer tijd was voor de periodieke ontworming dan is het makkelijker om dan gelijk maar alle dieren in het huishouden te kuren. Of met Panacur of met Metronidazol. Maakt niet uit welke je kiest, ze hebben beide dezelfde werking als het Giardia betreft.

DE ONTLASTING VAN EEN KAT BEHOORT ALTIJD EEN VASTE VORM TE HEBBEN , ANDERS KLOPT ER IETS NIET.

Ook de ontlasting van een kitten behoord vast te zijn. Als een kitten van 12 /13 weken oud in zijn nieuwe huis aankomt kan het toch wel eens diarree krijgen . Nieuwe omgeving, vreemde mensen, nieuwe geuren en klanken ....ander eten dan dat ie gewend is kunnen maken dat een kitten diarree krijgt. Bij een gezond kitten zonder Giardia behoort deze diarree met een dag of 3/4 over te zijn.

WAAR KOMEN DIE KLEINE GIARDIA MONSTERTJES DAN INEENS PLOTSELING VANDAAN ?

Allereerst: Giardia is niets nieuws. Giarda leefde al comfortabel in de darmen van de dinosaurussen . Geen zorgen, volgens archeologisch onderzoek zijn ze niet verantwoordelijk voor het uitsterven van deze giganten. Zo gevaarlijk zijn ze dus niet deze kleine eencellige parasieten die altijd weer hun nestje terugvinden.

Volgende vraag is : WIE heeft Giardia oftewel bij wie nestelen ze zich in ?

Het antwoord komt van een dierenarts:

ALLE VLEESETERS  dragen ze met zich mee !  ALLEMAAL !  Jaja ook u ,lieve lezer. Of u moet vegetariër zijn. En ook bij alle dierenartsen die paniek zaaien onder de dierenbezitters met het zinnetje:

OJEE UW DIER HEEFT GIARDIA. 0-O  . Ohh en u bent ook nog fokker ook ? O jeetje dan is het helemaal zaak dat u ALLE dieren laat testen. en daarna moet u ALLE dieren een complete wormbehandeling geven voor alle wormen en kuren met Panacur tegen de Giardia. ( duur 5 weken ) en dan daarna weer alle dieren opnieuw testen.
Heeft u een stoomapparaat ? Nee ? Dan raad ik u ten zeerste aan er een aan te schaffen . U moet uw hele woning gaan reinigen met een stoomapparaat. Alle hoeken en gaten, meubels, tapijten, krabpalen, alles! Want deze giardia parasieten zijn heel gevaarlijk en heel hardnekkig. Wist u dat ze capsules uitscheiden die buiten de darm wel tot 4 maanden kunnen overleven ?!
(bedenk dat de giardia parasiet het beste gedijd in een vochtige omgeving , hoe meer er gestoomd wordt des te vochtiger uw huis en die kleine rotzakjes maar lachen )
Je zou haast gaan geloven dat dierenartsen provisie krijgen voor elk verkocht stoomapparaat .  Het kan geen kwaad om een stoomapparaat te bezitten, ik heb er ook 1 . Maar er speciaal eentje aan gaan schaffen voor die paar giarda capsules ? ECHT niet.

Dit stoomapparaat verhaal zorgt ervoor dat iedere fokker of huisdiereigenaar finaal in de stress schiet en die stress houdt zo lang aan als er mee gewerkt moet worden. WEKEN!  Nu is het algemeen bekend dat als het baasje stress heeft het dier dit feilloos aanvoelt en vervolgens ook stress krijgt.
Dan kun je je af vragen : Is dat stoomadvies dan gewoon een slechte grap meegesleept vanuit de studententijd van uw dierenarts ofzo ? Of komt het van een proffessor af die zijn studenten wijs wilde maken : Stoomapparaten helpen tegen Giardia! En dat ze hem allemaal geloofden ? Als deze professor serieus was dan denk ik dat ie zelf geen huisdieren had en om zijn eigen giardia te bestrijden bezocht ie vast iedere dag de plaatselijke sauna . Hopelijk wel met een temperatuur van 60 graden .Waarschijnlijk had ie nog nooit zelf een stoomapparaat gebruikt en al HELEMAAL geen 4 maanden lang.

Toen ik hoorde hoe een fokster zichzelf wekenlang drie keer een slag in de rondte stoomde (voor mij totaal onbegrijpelijk) en ze op het randje van zenuwinzinking balanceerde ben ik
het aan de de dierenarts gaan vragen. Ik deelde hem meteen maar mee dat als 1 van onze katten giardia zou krijgen ik dus echt niet van plan was iedere dag mijn hele huis te gaan lopen stomen.
Eerst keek ie me geschokt aan . ( hij zal wel gedacht hebben : stomen ? Die fokkers zijn echt gek geworden)  toen schudde hij grinnikend zijn hoofd.
We kwamen beide tot dezelfde conclusie : Die 5-5-5- of 7-7-7- dagen kuren met panacur of metronidazol worden toch niet voor niks gegeven.  En dan d't bij met een stoomapparaat je woning onder water zetten en op die manier een schimmelcultuur kweken omdat je van de stress vergeet voldoende te luchten draagt ook niet bepaald bij aan een gezond  woon en leefklimaat in huis.
De haren rijzen je te berge als je hoort wat sommige dierenartsen  tegenwoordig allemaal voorschrijven als je dier met giardia gediagnosteerd wordt . Alle katten en honden manden/ ligplaatsen plus je eigen kleding, vuil of niet dien je op 60 graden te  wassen . IEDERE DAG. En zelf moet je na iedere poetsbeurt ook omkleden . EN dat 4 maanden lang !!??  Zouden die dierenartsen zelf ook na iedere patiënt een schone doktersjas aantrekken ?

HEt kan natuurlijk zo zijn dat deze dierenartsen alleen maar fokkers kennen waarbij de stront langs de muren loopt hun huizen wemelen van de bacteriën en virussen en giardia's.
Maar er bestaan toevallig ook fokkers die gewoon schone huizen hebben hoor. De fokker hierboven beschreven die bijna overspannen raakte van al het stomen was een hele schone fokker met een heel schoon huis. Of er wordt tegen ons gezegd : U moet wel om de andere dag stofzuigen als u giardia in uw huis heeft. Om de dag ???? Ik zuig iedere dag standaard en daarna wordt alles gedweild. Ik zal wel moeten mijn katten leven immers gewoon bij ons in huis.

IS GIARDIA EEN NIEUW SOORT DARMBEWONER ? NEE!!

Het betreft nog steeds hetzelfde kleine rotzakje van 20-30-70 en nog veel meer jaar geleden.  Toen noemden we het gewoon : wormen of parasieten. Of we spraken gewoon over diarree .  Niemand had nog van een stoomapparaat gehoord laat staan er eentje in huis. En we hebben alles wonderwel gewoon overleefd ook nog. Hoe bestaat het .

WAARMEE WERDEN VROEGER DAN DIE  WORMEN EN GIARDIA UITGEBANNEN?
Vroeger liet je de wanneer een kat diarree had de ontlasting onderzoeken op aanwezigheid van wormen , het moest daarvoor naar een labaratorium opgestuurd worden en na een aantal dagen kreeg je de uitslag wormen of niet.   Sinds twee jaar bestaat er een speciale en eenvoudige test DE GIARDIA TEST. Je brengt wat ontlasting van je kat naar de dierenarts die steekt er een staafje in en na enkele minuten weet hij precies hoeveel Giardia amoeben en capsules er aanwezig zijn. Tegelijkertijd met deze test werd de naam van deze kleine
monstertjes ook bekend : GIARDIA . En bij het horen van dat woord stijgt bij iedere fokker direct de adrenaline spiegel tot aan het plafond.

Wij ontwormen al onze kittens preventief 1x met Milbemax en 1 x met Panacur .Goed bedoelend voorzie je ook de kittenkoper van deze informatie. Je schrijft keurig op een briefje waarmee je het let wel : GEZONDE kitten ontwormd hebt. Vervolgens laat de kittenkoper zijn nieuwe aanwinst onderzoeken door zijn eigen dierenarts en deze vraagt bij het zien van
het briefje: WAAROM heeft deze fokker met panacur ontwormd ? Hebben ze daar soms een giardia drager in de fok ? ( een giardia drager is doodeenvoudig een kat die diarree heeft met net iets teveel aanwezige giardia) Dat heb je er nu van .
En de nieuwe eigenaar schiet in de paniek , ziet 4 maanden stress tegemoet en gaat toch ook maar op zoek naar en stoomapparaat ( ondanks dat de kitten en andere al aanwezige katten gewoon vaste ontlasting hebben) want die "stoom provecie" dat klinkt wel allemaal heel aannemelijk. Zal toch wel iets van waar zijn.

Dierenartsen die het op fokkers en liefhebbers voorzien hebben met hun "stoom theorie" die vindt je van Amsterdam tot Parijs en terug. Ze hebben nog nooit gehoord of gaan gewoon geheel voorbij aan het feit dat fokkers wereldwijd al langer dan 20 jaar uitsluitend UIT VOORZORG PREVENTIEF hun kittens met Panacur ontwormen!

Pas sinds 6 jaar weten we van het bestaan van een ander ontwormingsmiddel ( er zijn er verschillende) MILBEMAX . Deze is ook veel makkelijker in gebruik en je hoeft het maar 1 keer toe te dienen.. Maar Milbemax helpt niet tegen Giardia . Milbemax doodt weer andere wormen die panacur niet doodt. Omdat Milbemax eenvoudiger toe te dienen is wordt deze vaker voorgeschreven en gebruikt. Zonder dat men er zich dus van bewust was werdt er 20 jaar geleden al wat tegen Giardia ondernomen doordat er standaard Panacur gebruikt werd toen.
Tegenwoordig wordt er standaard ontwormd 1 of 2 x met panacur en 1x met milbemax. Gewoon uit voorzorg dus. Maar zo;n uitspraak van een dierenarts kan er dus voor zorgen dat de nieuwe eigenaar zich kapot schrikt.


Een voorbeeld :
Ons eerste kattekind : Philip  ( Dit verhaal speelt 20 jaar geleden)

De eerste morgen poepte Philip dunne brei , de halve kattentoilet zat onder . We hebben het overleefd ZONDER stoomapparaat.
We brachten hem naar de dierenarts want we hadden nog geen ervaring met katten. Vier weken duurde de ellende . Zachtgekookt kippevlees met rijst . De rijst zorgde ervoor dat ie opnieuw aan de diaree ging want Giardia's houden van granen. Dan maar alleen droge brokken.  Drie dagen panucur en norit tabletjes . De tijdelijke arts probeerde het met homeopathie een of ander watertje . Maar geen stoomapparaat want die bestonden toen nog niet . Totdat de arts zei: Metrodinazol een mild antibioticum die uitsluitend in de darm werkt.  HET WERKTE! Drie dagen later was Philip gezond. Dat was mijn ervaring met Metronidazol en die heb ik onthouden.  Van deze pillen heb ik nu altijd een voorraadje van in huis.

Dit medicijn helpt dus ook tegen Giardia dus als de normale wormenkuren niet afdoende werken : Met metronidazol heb je alles weer snel onder controle. OOK ZONDER STOMEN.

HOE WERKT GIARDIA ?

Ze leven in de darmen. Voelen zich daar helemaal thuis en scheiden capsules uit, uit die capsules komen weer frisse en fruitige jonge Giardiaatjes die zich weer door de poep en diaree wentelen  zo van spitter spetter pater ik spetter in het .......de rest laat zich raden.

EEN GEZONDE DIKKE DARM HUISHOUDING REGELT DE HOEVEELHEID VAN  DE AANWEZIGE GIARDIA ZELF.
VASTE ONTLASTING SLUIT DE MEESTE GIARDIA AMOEBEN EN CAPSULES IN . ZE WORDEN ALS EEN SAMEGESTELD PAKKETJE UITGESCHEIDEN EN LATEN EEN SCHONE DARMWAND ACHTER.
ZO NIET BIJ DIARREE . BIJ DIARREE IS ALLES VLOEIBAAR EN DUN EN BLIJFT ER VEEL AAN DE DARMWAND HANGEN EN DE GIARDIA HEEFT VRIJ SPEL OM ZICH TE VERMEERDEREN.

 Bij een dier met verminderde weerstand of een verzwakt dier , functioneerd de darmhuishouding niet meer optimaal (dus bij langdurige diarree) dan KAN de Giardia de overhand nemen . Als de kat diarree heeft en zijn achterste wast dan likt hij de capsules weer op en eenmaal in de darmen openen deze zich weer en is het circeltje weer rond. Op de rand van de kattebak kan ontlasting terecht komen waar een andere kat dan weer mee in aanraking kan komen....VOOR EEN GEZONDE KAT IS DAT GEEN PROBLEEM omdat zijn darmhuishouding optimaal functioneerd!

WAT DOEN WIJ ALS WE DIARREE HEBBEN?
We eten bananen , eten een beschuitje met slappe thee en kaneel. We rennen in ieder geval  niet meteen naar de huisarts en we hoeven ook niet in een isolatie tent te liggen vanwege het infectiegevaar.  Als wij mensen giardia hebben krijgen we een kuurtje Metronidazol. Is er sprake van een infectie krijgen we een sterkter antibioticum. Zo simpel is dat.

EN DIE CAPSULES DIE 4 MAANDEN LANG BUITEN DE DARM KUNNEN OVERLEVEN? WAAR DAN?

Op de rand van de kattebak?
Iedere fokker weet dat als een kat diarree heeft dat je dan na elk kattenbak bezoekje van je zieke kat eventjes de rand afneemt , de poep eruit schept en  extra hygiëne in acht neemt. Kontje van je kat controleerd en desnoods schoonmaakt. Dat doe je gewoon.
Wordt normaal gesproken de kattebak 1 x per week gedesinfecteerd dan doe je dat in het geval van diarree vaker. Desnoods iedere dag.

In het kattegrit ?
In het grit voelt een giardia capsule zich echt niet happy. Ze worden zodra ze in aanraking komen met het klompvormende grit meteen vacuumgezogen en ontkomen echt niet meer, hoe klein ze ook zijn. Bij het grit wat ik gebruik staat zelfs op de verpakking : bacterieënbindend. Met de klemtoon op BINDEND.

Op het bankstel?
Als een kat hier eens diaree heeft dan leg ik uit voorzorg een plaid over het bankstel welke ik regelmatig verwissel. Je houd je kat goed in de gaten en wast zijn achterste als het nodig is of sowieso een paar keer per dag. Bij  ons hebben die capsules het zwaar hoor omdat ik hen het leven tot een ware hel maak. Als ze beentjes hadden zouden ze bij ons vanzelf de kuierlatten nemen . Daar komt geen stoomapparaat aan te pas.

WAT GEBEURT ER ALS JE ONTWORMD?

Met de eerste inname wordt het grootste gedeelte al vermoord ,vergiftigd. Vroeger zei men : drie dagen panacur ,dat volstaat! Na drie dagen panacur was de diarree vaak al over en bleven er dus ook nagenoeg geen capsules meer achter op een eventuele kattebak rand/kattenmandje/krabpaal enz..
Na 7 dagen medicijnen - 7 dagen pauze vermoord men met de tweede 7 daagse kuur de allerlaatste ontsnapte giardiaatjes welke zich nog niet vermeerderd hebben. Bedenk dat de ontlasting immers al weer vast is .
Dat zijn welgeteld 3 weken! En die arme fokkers of bezitters werden veroordeeld tot 4 maanden lang hun hele huis iedere dag te reinigen met een stoomapparaat. Eigenlijk zou je smartegeld moeten vragen.

Oja nog een paar bedenkingen:
Zouden die dierenartsen met hun "stoomadviezen" in hun luxe uitgeruste praktijk ook altijd een stoomapparaat binnen handbereik hebben liggen? En wassen ze eigenlijk hun handen wel "op 60 graden" ?
Hoe zouden de holbewoners het destijds gedaan hebben duizenden jaren geleden ?  We hebben ons vrolijk voorgeplant en  overwoekeren inmiddels zo ongeveer de hele wereld  zonder door Giarda en rondkruipende capsules in onze woningen overmand te worden.

Maar zonder gekheid : HET BELANGRIJKSTE IS:

Zolang een katten/honden eigenaar allert is en er zorg voor draagt dat diarree bij zijn dieren direct behandeld wordt kan Giardia ook nooit de overhand krijgen. Bij elke verantwoorde fokker gaan bij elk 'schijtertje" meteen alle alarmbellen af . Als kittenkopers eens wisten hoe alert we zijn op de ontlasting van onze dieren. We moeten direct handelen dat doet ook iedere verantwoordelijke fokker want ie heeft helemaal geen tijd om 4 maanden lang elke dag zijn hele huis te gaan lopen stomen. Ook in niet gestoomde huizen/cattery's waar af en toe een schijterdje met giardia gelopen heeft of zelfs nog loopt waad je heus niet kniehoog door de capsules of giardia en  kunnen mens en dier nog
steeds comfortabel en gelukkig leven!

EN VRAAG JE JE AF : WAAROM HEEFT MIJN KAT DIARREE ?

Is het voedsel veranderd ? Heeft ie mischien iets verbodends gegeten? Verdraagt de moederpoes geen kitten nat of droogvoer ? Is het kittens wellicht aan het wisselen? Heeft ie een
maag/darm virus? Zou het stress zijn? Vergiftiging ? Of zouden het wormen of parasieten zijn ?
Bij verdenking van normale wormen: Een eenmalige behandeling/inname van Milbemax. Bij verdenking van GIARDIA: een drie daagse kuur met PANACUR.
Volstaat dat niet dan ( bij twijfel of geen ervaring in overleg met de dierenarts)  5 tot 7 dagen kuren met metrodinazol of gelijk 10 dagen dan zijn de kleine rotzakjes zeker te weten uitgeroeid.

En natuurlijk bij ernstige diarree altijd een giardia test laten doen en dan ALTIJD meteen met Metranidazol behandelen en   niet te lang gaan lopen dokteren met panacur maar meteen spijkers met koppen slaan en de volle kuur Metro geven.
Dan na de kuur nogmaals de ontlasting laten testen.


PREVENTIE is essentieël.
In geen van deze gevallen zal een stoomapparaat het verschil maken!

Oja nog wat : De metronidazol pillen zijn erg bitter. Het is zaak dat dat je zo goed als dat gaat de pil zo ver mogelijk achter in het keeltje mikt en dan meteen wat water erachteraan spuit ( zachtjes) met een spuitje. Door de slikreflex wordt het pilletje dan meestal zonder problemen doorgeslikt.

Natuurlijk blijf ik mijn baby's met panacur en milbemax ontwormen en mijn stoomapparaat gebruik ik uitsluitend voor huishoudelijke doeleinden. Mocht er dan toevallig af en toe een giardia capsuletje vermoord worden dan is dat leuk meegenomen.

Ik zal in ieder geval als ik in de toekomst het woord GIARDIA hoor vallen . Gewoon rustig blijven :)

Een andere fokster die dankzij haar dierenarts veroordeeld werdt om alles op 60 graden te wassen en natuuurlijk haar hele huis te gaan stomen zegt nu lachend :
Je hoeft me niet langer van GIARDIA te redden . Sinds ik van dierenarts gewisseld ben heb ik alleen nog maar gezonde en gelukkige katten. Een van haar katten had vreselijke diarree/giardia gehad. Uiteindelijk had een kuur met Metrodinazol geholpen. Oorzaak was overigens : een kamerfonteintje waar de katten regelmatig uit dronken waar nieuwe planten bij gezet waren. En daarmee werdt de giardia binnen gehaald waardoor de katten keer op keer besmet werden via het water.

PLANTEN?????

Dan kom ik op de volgende gedachte : Onze groenten zijn ook stiekeme "capsules taxi's" evenals: egels, vliegen, katten , honden , slakken. Hmm waarschijnlijk stomen sommige dierenartsen hun sla eerst voordat ze er een lekkere dressing over gooien en opeten.
En wat te denken van die heerlijke aardbeien die alleen maar even onder de koude kraan afgespoeld worden ?  Normaal gesproken overleven we dit allemaal. Ik bedoel maar.

In het geval van giardia is een 5 daagse behandeling met Metrodinazol nuttiger en ieder geval minder stressvol dan 3 tot 4 maal al je katten laten testen en al je kleren op 60 graden wassen en je hele huis inclusief meubels etc..te moeten stomen. EN een verstandige nuchtere dierenarts die kan ook wonderen verrichten.

We hebben al genoeg stress als we een keer een schijterdje hebben uit angst voor de gezondheid van onze lievelingen.
In ieder geval wijs ik mijn kittenkopers met nadruk op het belang van REGELMATIG PREVENTIEF ONTWORMEN MET PANACUR.

Ik wens u allen veel geluk maar bovenal een dierenarts zoals de onze : Eentje die met beide benen op de grond staat, zakelijk blijft, en waarmee je een gezondheidsprobleem van je dier op een verstandige gelijkwaardige basis  bespreken kunt. 

Bron : https://www.lucills-echte-ragdoll.ch/seite28.htm
Vrij vertaald door : Spotselot Bengals