HCM Hypertrofische Cardiomyopathie(eenvoudig uitgelegd)
Is hartaandoening die alle katten kan
treffen raskat of niet.Een kat kan geboren worden met HCM of deze later in zijn leven ontwikkelen. HCM is een verdikking van de hartspier vaak is de spier van de linker hartkamer aangedaan. HCM is een erfelijke ziekte. In ernstige gevallen kan HCM hartfalen met vocht rond de longen en/of trombose veroorzaken in de grote lichaamsslagader wat ten alle tijden het doodvonnis betekend voor de kat.
Vooralsnog is er nog geen DNA test beschikbaar om bengalen te testen voor HCM. Voor de Ragdoll en de Maine Coon is er al wel een DNA test voor HCM . Het enigste wat Bengaal fokkers kunnen doen is hun fokdieren jaarlijks te laten screenen door het laten maken van een echocardiogram het hart te laten onderzoeken en bepaalde waardes te laten meten. Blijkt tijdens de meting van de hartspier dat deze boven een bepaalde waarde zit dan krijgt de bewuste kat de diagnose: HCM pos en mag er niet meer mee gefokt worden!
Als je elk jaar screent dan mogen de waardes niet teveel varieëren doen ze dat wel dan kan dat al een veeg teken zijn. Blijven de waardes redelijk stabiel dan is dat een positief teken.

In Amerika zijn onderzoekers druk bezig om het gen te vinden wat HCM veroorzaakt bij de Bengaal.
Er is ook een data-base (engels) waar veel bengaal fokkers van over de hele wereld hun katten welke HCM positief bevonden kunnen melden zodat je kunt zien welke bloedlijnen een hoger risico hebben mbt HCM. Gelukkig worden steeds meer fokkers zich er bewust van hoe belangrijk het is om hun fokdieren jaarlijks te screenen voor deze aandoening . Helaas worden echter nog lang niet alle positief bevonden dieren gemeld bij bengaldata-base.com.
